Vă prezint o rețetă de ciorbă de post, foarte sănătoasa, cu mix de legume si conopidă. Legumele folosite au un indice glicem mic sau mediu, ceea ce înseamnă că este o rețetă foarte utiă și pentru persoanele care suferă de diabet, plus conopida care este o leguma din grupa cruciferelor, care contine foarte multi nutrienti si fitonutrienti, bogata in antioxidanti, calciu, fosfor, vitamina K, acid folic si vitamina B6. Datorita proprietatilor conopidei, aceasta ciorbă este foarte benefică pentru bolnavii de diabet, consumul de conopida ajutand la scaderea incidentei bolilor de inima si cardiovasculare in general. Printre legumele folosite se numara si telina si fasolea verde – ambele avand proprietati excelente pentru mentinerea glicemiei la valori normale. De asemenea aceasta ciorba este foarte utila si in curele de slabire si pentru oricine care doreste o alimentatie sănătoasă.
Pentru prepararea ciorbei avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- Legume – morcovi, ceapa, telina, pastarnac, pastai de fasole verde, patrunjel radacina (eu am folosit amestec de legume congelate rapid, din comert).
- Conopida
- 10 ml de ulei de floarea soarelui
- condimente – sare, piper, boia de ardei dulce.
- Verdeturi – patrunjel, leustean.
Mod de preparare: Se curata si se spala ceapa, apoi se taie in cubulete. Se pune tigaia pe foc, punem 5-10 ml de ulei (1-2 lingurite), se lasa uleiul sa se incinga, apoi se pune ceapa. Intre timp se pune o oala cu apa, la fiert. Ceapa se caleste in uleiul incins 2-3 minute, la foc mic, mestecand des sa nu se arda. Ceapa nu trebuie calita prea mult pentru ca nu este sanatos. De fapt tot acest proces de calire in ulei este cam nesanatos, este folosit mai mult pentru a da gust mai bun ciorbei si putina grasime (ulei) – pentru a elimina toate aspectele nesanatoase, puteti sa puneti ceapa la fiert fara calire, si fara sa folsoiti ulei. Spre finalul calirii se pun condimente, dupa gust – sare, piper,boia. Pentru a fi sanatoasa ciorba, nu trebuie exagerat cu condimentele. Conopida se curata, se desface in bucatele si apoi se spala. Se pune ceapa si conopida in apa aproape clocotita, apoi se pun si restul legumelor. Se amesteca cu lingura de lemn, apoi se lasa sa fiarba la foc mic – 30-40 minute. Se mai adauga treptat condimente dupa gust – sare, piper, boia, etc. La final se pun si verdeturile tocate – patrunjel, leustean si se mai lasa 3-5 minute la fiert.