Vă prezint un desert foarte gustos și ușor de preparat, desert care se poate face și mai dietetic, sau cum se zice în zilele noastre, mai light, pentru a putea fi consumat și de către bolnavii de diabet tip 2 sau de către persoanele care țin dietă de slăbire, bineînțeles dacă este consumat în cantități moderate. Diferența față de rețeta normală, care conține zahăr, este că se folosesc îndulcitori non calorici, care nu cresc nici glicemia, ceea ce face ca acest desert să poată fi consumat de către diabetici. De asemenea, poate reprezenta un desert sănătos, conținând ingrediente sănătoase (cacao, lapte, unt, nuci sau alune).
Rețeta este următoarea:
- Ingrediente:
– 380 g de lapte praf, (Atenție să nu conțină zahăr) – nu recomand lapte praf vrac;
– o jumătate de pachet de unt (100 g) se poate și cu margarină , dar nu recomand margarina, este nocivă;
– 3-4 sticluțe de esență de rom;
– îndulcitori pulbere sau lichid, din ștevia/xilitol sau îndulcitorii sub formă de pastiluțe cu ciclamat de sodiu și zaharină, recomand primele variante, cei cu ciclamat si zaharină sunt foarte controversați, se spune ca sunt cancerigeni, sau că pot crește rezistența la insulină.
– 15-20 grame de miez de nucă sau alune de pădure
Notă: îndulcitorul poate fi asa cum am spus, lichid, pulbere sau sub formă de pastiluțe, și trebuie folosit după gust. Ca și reper, vă puteți ghida după indicațiile de pe îndulcitorul pe care îl veți folosi, pe care de obicei este indicată puterea de îndulcire, făcând echivalențe între: 1 linguriță/pastilă îndulcitor = x lingurițe de zahăr și faceți în așa fel să fie acoperite cele 400 gr de zahăr din rețeta normală.
Atenție! NU recomand sub nicio formă fructoza, care este adevărat că nu afectează în mod direct glicemia, dar pe lângă faptul că este la fel de calorică precum zahărul, deci îngrașă, este nocivă prin faptul că se metabolizează la nivelul ficatului, având asupra acestuia efecte similare cu ale alcoolului, provocând ficat gras, și chiar îngrașă mai ușor decât zahărul. Deci singurul avantaj al fructozei este că nu crește glicemia.
– 2 pachete de cacao (100 grame) – recomand cacao de calitate, cu conținut cât mai mare de grăsime (acestea sunt grăsimi sănătoase);
– 200 ml de apă
2. Mod de preparare:
– Se prepară un sirop, similar cu cel pentru ciocolata de casă cu zahăr, doar că se vor folosi indulcitorii în loc de zahar. Astfel:
– Se pune apa la fiert, și când începe sa clocotească se adaugă pachetul de unt si se amesteca până la omogenizare; Apoi se ia apa de pe foc și după ce se răcește putin (sa nu mai fie clocotita) se adaugă îndulcitorii și se amestecă bine până se dizolvă complet.
– Apoi, după ce se dizolvă untul și se omogenizează îndulcitorii, peste siropul obținut, încă fierbinte, se adaugă treptate laptele praf, esența de rom și cacao; tot acum se pot adăuga și nucile sau alunele, tăiate mărunt sau întregi. Se amestecă bine cu o lingură sau cu mixerul, pentru a se omogeniza toată compoziția, si pentru a nu rămâne cocoloașe de lapte praf.
– Până nu se răcește compoziția, se toarnă într-o tavă, în forme speciale sau în orice fel de vas/recipient doriți și se lasă la răcit câteva ore.
Se pot face și trufe de ciocolată (biluțe), așa cum se vede în poza de mai sus.
Fiind o rețetă fără zahăr, este posibil să nu se întărească destul de mult ciocolata, și pentru a nu se lipi pe mâini, atunci când prepar biluțele de ciocolată, le dau prin miez de nucă măcinat, sau prin nucă de cocos, sau alune de pădure sau arahide.
ATENȚIE! Deși este un desert destul de sănătos, care conține grăsimi sănătoase din nuci/alune și cacao, desert care poate fi consumat și de către diabetici, trebuie să fie consumat cu moderație, pentru că nu este un desert total lipsit de carbohidrați (glucide) ci este doar cu un conținut mult mai redus de glucide față de rețeta normală în care se folosește zahăr, în plus conține și grăsimi de origine animală. De asemenea, atenție la diabeticii care au si probleme cu ficatul sau alte probleme asociate diabetului cum ar fi trigliceride sau colesterol mărit, pentru că acest desert este destul de bogat în grăsimi de origine animală (lapte praf și unt). De asemenea, atenție și pentru cei ce țin dietă de slăbire, desertul are totuși destul de multe calorii!
Vezi și alte rețete:
tort diplomat dietetic/pentru diabetici și Napolitane cu ciocolata de casa dietetice/pentru diabetici
Aceasta reteta nu este dietetica! Gasisem acum cativa ani o reteta si am si facut ciocolata excelenta, dar nu mai stiu cantitatile. Am pus la bain marin unt de cacao, cacao bio si xilitol. Cand s-au topit, am adaugat merisoare, fulgi de cocos, alune natur. Am turnat in forma si am dat la racit. Am mancat 1 luna cate o bucatica!
Mulțumesc pentru comentariu, și vă rog, dacă mai găsiți rețeta, să o postați într-un alt comment! Toate cele bune!
Nu inteleg ce e atat de sanatos la un pachet de unt care contine 200g de grasimi saturate(cele mai nocive)
Buna ziua,
Nu a scris nimeni că este foarte sănătos, dar, la sărbători sau ocazii speciale, chiar și diabeticii vor să guste câte un desert, și față de multe alte deserturi care conțin făină albă, plus zahăr, ciocolata astfel preparată, poate să fie consumată și de către diabetici (evident, cu moderație) fiind o rețetă fără zahăr. Referitor la unt – un pachet are 100g, deci nu are de unde să fie 200 g de grăsimi saturate (și se poate folosi unt cu 40% sau 65% grăsime), și pe lângă asta un singur om nu trebuie să mânânce toată cantitatea de ciocolată singur, într-o zi. Fiecare își dozează singur cantitatea pe care o consumă, și dacă se limitează la cel mult 20-30g pe zi, nu este ceva nociv. Până la urmă și o cană de lapte degresat (2% grăsime) conține în jur de 3g de grăsimi saturate. În altă ordine de idei, articolul se încheie cu o atenționare, care spune așa:”ATENȚIE! Deși este un desert destul de sănătos, care conține grăsimi sănătoase din nuci/alune și cacao, desert care poate fi consumat și de către diabetici, trebuie să fie consumat cu moderație, pentru că nu este un desert total lipsit de carbohidrați (glucide) ci este doar cu un conținut mult mai redus de glucide față de rețeta normală în care se folosește zahăr. De asemenea, atenție la diabeticii care au si probleme cu ficatul sau alte probleme asociate diabetului cum ar fi trigliceride sau colesterol mărit, pentru că acest tort este destul de bogat în grăsimi (lapte praf si unt). De asemenea, atenție pentru cei ce țin dietă de slăbire, desertul are totuși destul de multe calorii!”.
Intr-adevar, ati folosit termenul “destul de”, nu “foarte”. Iar in legatura cu untul, nu ati specificat gramajul pachetului, caci din cate stie oricine un pachet obisnuit de unt are 200 sau chiar 250 de grame, iar daca ar fi fost procentul de 80% grasime, cel de 250 ar fi avut fix 200g grasimi. E important sa precizati astfel de detalii. Si referitor la sanatate in acest context, da, pentru diabetici(consumat cu moderatie) ar fi un desert destul de sanatos, dar pentru un om normal care doar are grija la dieta, restrictia o vad aceeasi ca in cazul unei ciocolate normale(tot cu mare moderatie). As fi curios sa vad o reteta totusi in care sa nu existe atat de multe grasimi, si sa poata fi consumata fara restrictii. Sarbatori fericite!
Mulțumesc pentru sfaturi și observații! Voi ține cont pe viitor de aceste sfaturi și voi încerca să găsesc/scriu și variante, să zicem “light”!