Responsabilitatea Socială Corporatistă (prescurtat RSC sau în engleză CSR) este un concept care se referă la implicarea companiilor în îmbunătățirea comunității în care activează, un concept denumit în engleză Corporate social responsibility (CSR, also called corporate sustainability, sustainable business, corporate conscience, corporate citizenship or responsible business) is a type of international private business self-regulation) conform en.wikipedia.org/wiki/Corporate_social_responsibility.
Ce activități implică RSC?
RSC sau CSR se referă la o paletă largă de activități, printre care se remarcă :
- elaborarea şi punerea în aplicare de planuri care să conducă la îmbunătăţirea mediului de viaţă şi de lucru al salariaţilor;
- activităţi de tip filantropic, cum ar fi programe de asistenţă socială, sprijinirea organizaţiilor de tip nonprofit cu scopuri umanitare, sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi şi în general a persoanelor defavorizate;
- iniţierea unor programe educaţionale şi de cercetare prin finanţarea de proiecte în diverse domenii, încheierea de parteneriate cu instituţii de învăţământ.
Care este obiectivul de bază al RSC (CSR) ?
Principalul obiectiv al CSR îl reprezintă implicarea salariaţilor, deoarece activitatea privind responsabilitatea socială corporatistă, nu presupune ca doar compania să facă un act caritabil, ci mai mult decât atât înseamnă și se dorește o schimbare a mentalităţilor, la nivel de cultură educaţională, înseamnă să ai o echipă care este conștientă de impactul benefic al acțiunilor sale în societate. În acest context apare ca necesară colaborarea dintre companie şi instituţii de învăţământ, în vederea dezvoltării de programe educaţionale axate în mod special pe dezvoltarea abilităţilor practice, pentru a da posibilitatea elevilor și studenților să pună în practică ce au învățat la cursuri și să se adapteze, din timp, la situația reală din cadrul unui loc de muncă.
De asemenea se poate stabili o relaţie între implicarea unei companii în îmbunătăţirea vieţii în comunitatea în care îşi desfăşoară activitatea, prin desfăşurarea de evenimente care să conducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii atât la locul de muncă cât şi după, și să aducă un echilibru între timpul alocat serviciului și viața privată.
Astfel de evenimente pot fi reprezentate de evenimente culturale, expoziţii de artă şi creaţie artistică, competiţii sportive, petreceri educative cu diverse ocazii sau sărbători cum ar fi cele din perioada Crăciunului, de Paşte, şi altele asemenea.
Concluzionând, activităţile privind responsabilitatea socială corporatistă, au impact atât în exteriorul, cât și în interiorul companiei.
De asemenea ca o concluzie, dacă programele privind Responsabilitatea Socială Corporatistă, nu fac încă parte din strategia unei companii, aceasta trebuie să facă eforturi susţinute pentru a le aduce acolo. În caz contrar vor pierde pe termen mediu și lung încrederea acelora care reprezintă elementul esențial al afacerilor lor, pentru că așteptările angajaților, clienților și ale întregii comunități s-au schimbat semnificativ, în ultimul deceniu.
Evenimente importante privind CSR :
BusinessMark organizează evenimentul CSR OVERVIEW 2018, care va avea loc la Bucureşti, Hotel Intercontinental în data de 6 Decembrie 2018,
Câteva dintre temele abordate se vor orienta către următoarele subiecte:
- Cum conturăm obiective de dezvoltare responsabile şi eficente? Pentru a ajunge la o economie cu adevarat sustenabilă, companiile trebuie să se axeze pe o viziune long-term în schimbul uneia concentrate pe termen scurt.
- Pentru a avea un brand cu adevărat responsabil, este necesar ca toti cei implicaţi în activitatea companiei să dezvolte un comportament complementar. Cum încurajezi stakeholder-ii să adopte o conduită responsabilă?
- Cum măsuram efectele practicilor de CSR implementate, mai mult de atât, cum raportăm rentabiltatea investiţiei şi efectele sale asupra societăţii? Monitorizarea devine esenţială în CSR.
- Este necesar ca toti angajaţii, de la Top Management la executivi, să acţioneze pe baza aceloraşi valori. Cum reuşim să angajăm toţi membrii echipei în politici responsabile ?
- Personalizarea devine din ce în ce mai importantă. Cum implicăm angajaţii în alegerea şi implementarea cauzelor sociale susţinute de către brand şi ce efecte are acest lucru asupra echipelor ?
- Responsabilitatea socială nu ar trebui să se rezume doar la giganţii industriei. Cum reuşim să implementam practici responsabile în companiile de dimensiuni mici şi mijlocii, pentru a construi branduri puternice.
- Cum creăm soluţii inovatoare folosind principii sustenabile? Ce efect au acestea asupra performanţei companiei?
- Ştirile false sunt tot mai des întâlnite în zilele noastre. Ce efect au acestea asupra societăţii în care trăim ? Cum putem combate practicile de dezinformare din partea media, astfel încât societatea să nu fie influenţată în mod negative ?