Sari la conținut

BITCOIN – moneda viitorului

Ce este un bitcoin?

BitcoinBITCOIN (BTC) – este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală creată în anul 2009 de o persoana cu pseudonimul „Satoshi Nakamoto”.

Denumirea de Bitcoin se referă de asemenea și la programul open source pentru folosirea acestor monede, cat si la reteaua peer-to-peer pe care acesta o formeaza. Spre deosebire de majoritatea monedelor, bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitor central. Bitcoin folosește o baza de date distribuita peste noduri ale unei rețele de la egal la egal pentru a inventaria tranzactiile si se foloseste de criptografie pentru a furniza funcții de baza pentru securitate cum ar fi asigurarea ca bitcoinii nu pot fi cheltuiti decat de cel care îi deține și decât o singură dată.

Spre deosebire de valuta tradiţionala, care este sustinuta de o institutie sau un bun fizic de valoare (Banca Centrala, aur, argint etc), monedele BitCoin sunt generate din nimic. Printr-un proces numit “mining”(“minerit”), o aplicatie pe calculator care genereaza încet monede BitCoin, în schimbul furnizarii de putere de procesare pentru tranzactii, care se folosesc de calculatoarele utilizatorilor. Cand un nou lot de monede este gata, acestea sunt distribuite in functie de puterea de procesare oferita in activitatea “de productie”. Sistemul BitCoin este setat in aşa fel încât numărul maxim de monede să fie 21 de milioane, aşa că procesul de “minat” da din ce în ce mai puţin randament.

Valoarea  unui bitcoin este extreme de fluctuanta, astfel:

In 2009 1 BTC valora in jur 1$       La finele anului 2013 1 BTC valora in jur 1200 $

Acum in 2014 1 BTC = aproximativ 700 $

Constructia monedei bitcoin permite detinerea și transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvati pe un computer personal sub forma unu fișier (virtual wallet – portofel virtual) sau pot fi stocați cu un serviciu de portofel a unei terte parti, iar în ambele cazuri bitcoinii pot fi trimiși prin intermediul internetului oricărei persoane care are o adresa bitcoin.

Topologia de la egal la egals lipsa unei administrații centrale fac nefezabil ca o autoritate, guvern , etc. sa manipuleze valoarea bitcoin sau să introduca inflarie prin producerea lor.

Bitcoin este una din primele implementari a conceputului numit cryptocurrency („criptomoneda”)

Orice persoana care participa la rețeaua bitcoin detine un Wallet (Portofel) care contine un numar arbitrar de perechi de chei criptografice. Cheile publice sau adrese bitcoin funcționeaza ca punctul terminal de primire a tuturor platilor.

Adresele Bitcoin nu conțin nicio informatie despre detinatorul lor și sunt în general anonime.

Adresele în forma care pot fi citite de om sunt siruri de numere si litere aleatorii lungi de aproximativ 33 de caractere, întotdeauna începând cu cifra 1, de forma “1XS9ZwNnzKRhisbL5Azp9Rb3XSc3hfLHi”. Utilizatorii bitcoin pot detine multiple adrese , și de fapt pot genera noi adrese fara limite practice, deoarece generarea unei noi adrese necesitarelativ puțina putere computaționala, echivalentul la a genera o pereche de chei public/private, si nu necesita niciun contact cu vreun nod din retea.

Crearea de adrese de unică folosință ajută la menținerea anonimatului utilizatorului.

În luna martie a anului 2013 existau peste 10.800.000 Bitcoini. La prețurile curente, valoarea economiei Bitcoin este de peste 370 milioane USD.

Bitcoinii sunt acceptati atat pentru servicii online cat si pentru bunuri tangibile.

Electronic Frontier Fundation si Singularity Institute accepta donatii în bitcoin. Comerciantii schimba diverse monede cum ar fi Dolari Americani (USD), Ruble Rusești (RUB) și Yeni Japonezi (JPY), etc. pe Bitcoini dar și invers. Aceste tranzacții au loc prin intermediul siturilor de schimb. Oricine poate vedea lanțul de blocuri și să observe tranzacțiile în timp real.

Care sunt diviziunile bitcoiniului (BTC)?

Un bitcoin poate fi divizat până la 8 cifre decimale. Prin urmare, 0.00000001 BTC este cantitatea cea mai mică ce poate fi procesată într-o tranzacție. Există multe discuții despre numirea acestor fracțiuni de bitcoini. Principalele sunt:

  • 1 BTC = 1 bitcoin
  • 0,01 BTC = 1 cBTC = 1 centibitcoin (bitcent)
  • 0,001 BTC = 1 mBTC = 1 milibitcoin (denumit și mbit sau milibit sau chiar bitmil)
  • 0,000 001 BTC = 1 μBTC = 1 microbitcoin (denumit și ubit sau microbit)

 Cum se fac bitcoinii ?

Există mai multe metode prin care se pot crea monede  Bitcoin:

  • Participarea într-un mining pool.
  • Poti accepta Bitcoin ca plata pentru bunuri sau servicii.
  • Se pot tranzactiona Bitcoini pe  Bitcoin Exchanges
  • Se pot cumpăra BTC in schimbul valutelor traditionale.
  • De asemenea, dacă echipamentul de minerit este destul de performant, minatul solo este posibil prin crearea unui nou block ( Rezolvarea unui block produce în prezent 25 Bitcoin, plus taxele de tranzacție).
  • Vizitezi site-uri care oferă bitcoin pentru efectuarea unor task-uri (vizualizare clipuri, navigare pe anumite site-uri, etc)

 

 

2 comentarii la „BITCOIN – moneda viitorului”

    1. Buna, pentru a obtine bitcoin sunt trei metode:
      – metoda 1 – sunt diverse situri, unde pentru anumite taskuri esti rasplatit cu o suma de micro bitcoins
      – metoda 2 – se pot cumpara bitcoin cand pretul e mai mic si se vand apoi la pret mai mare (un fel de bursa)
      – metoda 3 – cea mai buna metoda dar care are si costuri este sa investesti intr-un aparat de minerit bitcoin miner. Se gasesc pe situri gen ebay.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.