Deși în lumea badmintonului profesionist și semi-profesionist, termenul de „fluturaș” nu este deloc agreată, termenul tehnic corect fiind „minge” în acest articol, pentru că majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să-i zică fluturaș (am mai auzit și puc, piu, etc) voi folosi și eu FLUTURAȘ DE BADMINTON în loc de minge.
Vă place să jucați badminton, dar situația de urgență generată de pandemia COVID-19 nu vă mai permite accesul în sălile de sport? Vreți să jucați badminton afară, în aer liber, dar vă deranjează vântul care influențează foarte mult mingile? Iată aici o soluție, o improvizație care poate fi de mare ajutor – fluturași pentru așa numitul „airbadminton” sau badminton de exterior, confecționați din fluturași (mingi) de badminton obișnuiți, din plastic, ajustați în așa fel încât să fie mai puțin influențați de vânt. Cum facem asta și de ce avem nevoie, voi descrie în cele ce urmează:
Vă place să jucați badminton, dar situația de urgență generată de pandemia COVID-19 nu vă mai permite accesul în sălile de sport? Vreți să jucați afară, în aer liber, dar vă deranjează vântul care influențează foarte mult mingile? Iată aici o soluție, o improvizație care poate fi de mare ajutor – fluturași pentru așa numitul „airbadminton” sau badminton de exterior, confecționați din mingi (fluturași) de badminton obișnuiți, din plastic, ajustați în așa fel încât să fie mai puțin influențați de vânt. Cum facem asta și de ce avem nevoie, voi descrie în cele ce urmează:
Cum îți faci singur un fluturaș pentru badminton de exterior, dintr-un fluturaș obișnuit, de plastic? (How to make airbadminton shuttles/outdoor badminton shuttlecocks by yourself, using an usual plastic shuttlecock)?
- Ai nevoie de unul sau mai mulți fluturași din plastic, preferabil de o calitate bună. (cum ar fi Yonex Mavis 350 galben cu dungă albastră);
- O forfecuță de unghii;
- O brichetă (nu este obligatorie, explic mai jos);
Cum se face? (How to make the air badminton shuttles?)
Fluturașii se confecționează foarte simplu, decupând fluturașii obișnuiți, cu ajutorul forfecuței, cam așa cum veți vedea că am decupat eu – nu am fost prea atent la precizia tăierii, au fost primele probe, și nu am dat importanță acestui aspect fiind nerăbdător să văd dacă vor funcționa bine :)). Am făcut 3 variante, astfel:
a) varianta 1 fluturaș decupat foarte mult, pentru perioade cu vânt puternic (10 – 15 km/h) – își păstrează bine traiectoria, dar zboară foarte rapid, greu de controlat…. (Home made air badminton shuttle, v1 – for wind between 10 – 15 km/h)
b) vrianta 2 – fluturaș mai puțin decupat pentru perioade cu vânt puternic (5 – 10 km/h) – își păstrează bine traiectoria, dar și acesta zboară destul de rapid, dar totuși mult mai bine decât varianta 1; (Home made air badminton shuttle, v2 – for wind between 5 – 10 km/h)
c) varianta 3 – fluturaș decupat cât mai asemănător cu un fluturaș original de air badminton, se comportă bine pe vânt de 5 – 10 km/h, zborul nu este foarte rapid față de varianta inițială, doar că își menține traiectoria destul de bine în condiții de vând. Eu am cam stricat această variantă, folosind bricheta, cu ajutorul căreia am încălzit vârfurile „penelor” pentru a le putea îndoi înspre exterior, pentru frânare. Zic că l-am stricat pentru că frânează prea mult în condiții de vânt. Varianta cu îndoirea vârfurilor prin încălzire, are un efect bun asupra primelor 2 variante, deoarece le mai încetinește puțin zborul, frânează asemănător penelor.
(Home made air badminton shuttle, v3 very similar to the original air shuttle – for wind between 5 – 10 km/h)
Iată și un scurt clip, în care puteți vedea cam cum zboară aceste mingi. Vântul nu a fost prea puternic, a fost o vreme în care am putut juca foarte bine cu minge de pene. Chiar dacă nu a fost o vreme tocmai potrivită pentru a trage concluzii, am jucat mingi înalte, la înălțimi unde de obicei curenții de aer influențează destul de mult mingile de pene, sau pe cele de plastic nemodificate.
Așa că, până să apară pe piață varianta originală de fluturaș de air badminton, air shuttle, puteți încerca aceste variante, sigur, decupând cu atenție, frumos, cât de cât identic pe toate părțile, și vă veți putea bucura de badminton în aer liber. Spor la decupat, și jucat! :)) #badminton; #airbadminton; #bclprafu’
Nu ați auzit de air badminton? Nu știți cum arată un fluturaș de air badminton? Vedeți mai jos un clip de prezentare, și o poză cu un fluturaș original de air badminton. (Do you know about air badminton?)
Imi place blog-ul, sa postati mai des!
Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Voi încerca să postez cât mai des, pentru că în ultima perioadă nu prea am mai avut timp să mă ocup de blog. Toate cele bune!
In curand scapam noi si de nebunia asta de covid si vom reveni la normal cu toate 🙂