În diagnosticarea și tratamentul diabetuli zaharat, pe lângă analize clasice de determinare a glicemiei din plasma venoasă, un tip de analiza foarte util, care la noi în țară nu se prea realiza în trecut, poate că încă există pacienți care nu cunosc existența acestui tip de analiză, este HEMOGLOBINA GLICATĂ (sau glicozilată). Aceasta este o metoda revolutionara, deosebit de importanta pentru a stabili daca o persoana suferă de diabet și de asemenea pentru a stabili cat este de corect tratamentul aplicat unui pacient.
Hemogobina glicată (sau glicozilată) – HbA1C – este o analiză medicală, care reflectă media glicemiei în ultimele 3 luni (2-3 luni conform ADA, sau, după alți autori, în ultimele 120 zile, cifra care reprezintă durata medie de viață a eritrocitelor). Această fracțiune a hemoglobinei aduce informații despre nivelul de glicare al proteinelor din organism în general, fenomen cumulativ care reflectă bine echlibrul glicemic, si a fost validată ca instrument de urmărire a diabetului în cele 2 mari studii de referință în diabetologie (UKPDS si DCCT).
In practică, rezultatul HbA1C se exprimă ca procent din hemoglobina totală (motiv pentru care anumite probleme legate de hemoglobina totală influențează rezultatul: hemoglobinopatii, anemii, anomalii ale electroforezei hemoglobinei etc).
Care sunt valorie normale ale hemoglobinei glicate?
Valorile normale ale HbA1c, la persoanele fără diabet, sunt date de majoritatea laboratoarelor între 4.5% și 6%. În cazul persoanelor cu diabet se urmăresc periodic valorile HbA1c și se stabilesc obiective, care depind de situația medicală a pacientului. Deși in multe cazuri, în special la pacientii tineri, ar fi de dorit ca valoarea HbA1C să se apropie cât mai mult de valorile normale (deși în acest caz poate exista riscul de hipoglicemii), în practică valoarea de 7% este luată cel mai des ca reper al unui control glicemic bun (cu alte cuvinte: valori sub 7% reflectă un echilibru glicemic chiar bun și sunt de dorit pentru evitarea complicațiilor datorate diabetului). Cu cât valorile hemoglobinei glicate sunt mai mari, cu atât se poate spune ca dezechilibrul glicemic este mai mare, la fel riscul de complicații, de aceea valori mari ale hemoglobinei glicate trag intotdeauna un semnal de alarmă (in general pentru valori intre 7 si 8 % se impune intensificarea tratamentului, iar pentru valori peste 8% se impune de cele mai multe ori adaugarea insulinei, daca sunt deja folosite medicamente in doze mari). Pentru valori > 9% in general nu se mai pot aștepta beneficii semnificative de la medicamente, și poate că singura optiune de intensificare a tratamentului fiind tratamentul cu insulină. Practic studiile mari arată că fiecare clasa de medicamente are un anumit potențial de a scădea hemoglobina glicată (respectiv media de scădere a hemoglobinei glicate de către biguanide sau sulfonilureice este de~1% in cele mai multe studii). Desigur, toate aceste repere trebuie individualizate: desi HbA1C este un reper foarte valoros, există și alti factori care influentează deciziile medicale (spre exemplu contraindicatii la anumite medicamente, refuzul pacientilor de a accepta insulina, efectele obezogene ale unor tratamente etc). Dozarea HbA1C se face la indicațiile medicului (se poate cere chiar la intervale de 2 luni în perioade de intensificare a tratamentului, sau dimpotrivă mai rar, de exemplu la 6 sau mai multe luni, dacă sunt disponibile valori suficiente de glicemie si evolutia e stabila).
Ce înseamnă/cum se interpretează rezultatul procentual al HbA1C?
Asociatia Americana de Diabet recomanda chiar la pacienții bine echilbrați cel putin 2 dozaje pe an. Corespondența dintre valoarea HbA1C si media glicemiilor pe ultimele 3 luni este următoarea, după ghidurile din 2008 ale Asociatiei Americane de Diabet, ADA (disponibile gratuit pe site-ul revistei Diabetes Care, suplimentul 1/2008, sectiunea Standards of Medical Care, pagina S18):
- 6%…135 mg/dl,
- 7%…170 mg/dl,
- 8%…205 mg/dl, 9%…240 mg/dl,
- 10%…275,
- 11%…310,
- 12%…345.
Această interpretare a HbA1c are la bază studiul DCCT.
Ce înseamnă, concret aceste valori, ce ne arată aceste rezultate ale HbA1c ?
Ca si semnificatie a acestor valori, de exemplu, dacă o persoană are o hemoglobină glicată (HbA1c) de 8%, rezultă de aici că, în ultimele 2-3 luni media glicemiilor acele persoane a fost de 205 mg/dl (insemnând spre exemplu că dacă valorile măsurate înainte de mese sunt de 100-150 mg/dl, cu siguranță exista pe parcursul zilei la fel de multe valori de 250-300 mg/dl, care împreună cu celelalte dau o medie de ~205 mg/dl, după cum o estimează HbA1c). Pornind de la cifrele furnizate de ADA, având in vedere creșterea liniară a celor 2 parametrii (HbA1C, media glicemiilor) a fost concepută o formulă rapidă de calcul pentru media glicemiilor, dacă se cunoaște valoarea HbA1c, astfel formula este:
Media glicemiilor = 170 + (HbA1c–7)* 35 (exprimat in mg/dl).
Spre exemplu dacă hemoglobina glicată a unui pacient este de 8.7%, aplicand formula găsim ca media glicemiilor este de 230 mg/dl. Dacă medicului diabetolog valoarea de 8.7% ii spune foarte mult, cu siguranță aceasta nu spune mare lucru pacientului, pe când o medie a glicemei de 230 mg/dl este mai ușor de înțeles, si isi poate aduce, cel putin teoretic, contribuția la o conștientizare mai bună al stadiului bolii si la tratament, sau la acceptarea modificării/intensificării tratamentului, acolo unde este cazul.
Ca o concluzie, pentru medicii diabetologi HbA1c rămâne un instrument curent de lucru, dar pentru persoanele cu diabet este de dorit ca această analiza extrem de importantă să nu rămână necunoscută și să solicite această analiză, chiar dacă medicul lor nu o solicită.
UTILE!
Pe baza informațiilor de la ADAG, au fost realizate, în sprjinul pacienților, diagrame/tabel cu corespondența între procentul HbA1c și glicemie și de asemenea există și calculatoare online, în care introduceți rezultatul HbA1c care vă iese la analize și vă afișează media glicemiei. Astfel de diagrame puteți găsi mai jos:
Diagramă și calculator HbA1c (hemoglobina glicată)
sursa foto: healthy-ojas.com/