Sari la conținut

Istoricul jocului de badminton

În antichitate, grecii antici practicau un joc numit „SFERICA”, în care foloseau rachete cu racordaj confectionat din intestine de animale; cu acestea loveau fructe uscate, în care erau înfipte câteva pene de pasari.

Romanii au preluat si ei acest joc sub denumirea de „PANGANICA”.

Unele documente istorice dovedesc ca în China antica se practica jocul numit „DI-DSIEN-DSI”, în care jucatorii foloseau rachete confectionate din lemn, ornamentate uneori cu aur si atgint. Acest joc a fost preluat si raspândit în secolul al XIX-lea si în Japonia cu numele de „OIBANE”.

Incasii si aztecii practicau si ei un joc foarte dinamic, asemanator cu badmintoul de astazi, care  consta în lovirea cu rachete usoare, a unei mingi din piele, ornata cu pene de diferite culori. Un practicant al acestui joc era si regele aztec Montezuma. Câstigatorul primea o cupa plina cu aur.

În Europa jocul a fost adus de catre cuceritorii spanioli, sub denumirea de „INDIACO”, si a avut o raspândire rapida, atât în Spania, cît si în Franta, Italia si alte tari.

Adevaratul stramos al jocului cu mingea cu pene a aparut în Europa, în secolul al XVII-lea, cu denumirea de „JEU VOLANT” în traducere libera  „jocul zburator”. Initial era practicat doar în curtile regale si domnesti.

Se spune ca regina suedeza, Cristina (1626-1689), era o foarte buna jucatoare, care se antrena zilnic, pentru a putea practica un joc cu lovituri precise si puternice.

Regulamentul jocului de badminton, care, cu putine modificari este valabil si în momentul de fata, a fost adus pentru prima data în Europa de catre ofiterii britanici, care au l-au cunoscut în India, în jurul anilor 1860, un joc foarte asemanator cu cel din zilele noastre, numit în India „POONA”. Ulterior, s-a constatat ca acesta este de fapt jocul „OIBANE”, practicat cu cîteva sute de ani mai devreme în Japonia.

    Oficializarea jocului de Badminton

Jocul „Poona” a fost practicat pentru prima data sub forma competitionala în Anglia. Primele concursuri au fost organizate în anul 1872 de catre printul Beaufort, pe domeniul din BADMINTON. De aici a primit denumirea sub care s-a facut cunoscut în întreaga lume.

În septembrie 1893 a luat fiinta Asociatia Engleza de Badminton, iar în 1903 are loc prima întâlnire internationala, între selectionatele Angliei si Irlandei.

În data de 5 iulie 1934, la Londra, a luat fiinta FEDERATIA INTERNATIONALA DE BADMINTON (INTERNATIONAL BADMINTON FEDERATION), cu participarea a noua tari.

Primul presedinte al Federatiei Internationale de Badminton a fost Sir Georg Thomas, care a fost presedinte pâna în anul 1972, când a decedat. A urmat în functie suedezul Stellan Mohlin.

Dupa al II-lea razboi mondial, raspândirea jocului de  badminton a început sa ia amploare.

În America Centrala a luat fiinta Confederatia Caraibiana de Badminton, cu sediul în Jamaica, în capitala Kingston. În Asia, s-a înfiintat Confederatia Asiatica de Badminton cu sediul în India, la Delhi.

Uniunea de Badminton din Europa, cu sediul în capitala Olandei, Amsterdam, coordoneaza activitatea sportiva si din alte continente, sub conducerea IBF-ului (London).

Echipamente si accesorii badminton

Cele mai importante competitii ale jocului de badminton sunt Campionatele internationale ale Angliei, initiate în 1903, desfasurate anual. Pâna în anul 1977, acestea erau considerate neoficial, mondialele pentru probele de simplu.

Începând cu anul 1948 se organizeaza din trei în trei ani Cupa Thomas, în cinstea presedintelui IBF-ului, si acesta considerat campionat mondial neoficial, dar pe echipe, la barbati.

Tot din trei în trei ania, din anule 1956, se organizeaza pentru femei Cupa Uber, campionat mondial neoficial, pe echipe. Initiatoarea acestui campionat a fost o jucatoarea H.S. Uber, selectionata de 37 de ori în nationala Angliei.

Începând cu 1968 se organizeaza din doi în doi ani campionatele europene, la toate cele cinci probe.

    Jocul de Badminton în România

În România primele încercari de a organiza competitii de badminton s-au facut de catre Casa Pionierilor din Rârgu-Mures, în decembrie 1975, care împreuna cu Cosiliul Judetean a organizat primul concurs de badminton, dotat cu „Cupa 30 Decembrie”, la care au participat pionieri scolari din 16 scoli ale municipiului Târgu-Mures.

În 1976, Comitetul Judetean U.T.C. Mures a organizat primul concurs interjudetean de badminton, dotat cu „Cupa Muresul”, la care au participat aproximativ 100 de jucatori din 12 judete. Apoi, Comitetul central al U.T.C. a introdus badmintonul în cadrul „Cupei U.T.C.”. Finala a fost organizata între 11-12 decembrie 1977, la Târgu-Mures, participând 30 de judete.

Astfel, jocul de badminton a început sa se raspândeasca, tot mai multi oameni de rând începând sa practice acest joc, ceea ce a dus la înfiintarea unor sectii de badminton pe lânga asociatii si cluburi sportive la Resita, Cluj-Napoca, Bucuretti, Brasov, Miercurea Ciuc, Timisoara, Târgu-Mures, Baia Mare, Petrosani.

Între 19-21 noiembrie 1978, la Resita  a aavut loc a doua editie a „Cupei U.T.C.”, unde au participat jucatori din toate judetele tarii.

Anual se alctuieste clasamentul celor mai buni jucatori, pe baza punctelor acumulate individual, primii opt jucatori, atât la feminin cât si la masculin, se întâlnesc la „Turneul Campionilor”, organizat la Resita, la începutul fiecarui an.

Primul concurs interjudetean la copii s-a organizat în 1979 la Târgu-Mures, de catre Casa Pionierilor si Consiliul Judetean al Organizatiei Pionierilor, dotat cu „Cupa Muresul”, la care au participat 80 de pioneri din 7 judete ale tarii.

Federatia Româna de Badminton a fost fondata la date de 29 ianuarie 1990 si s-a reorganizat în conformitate cu Legea Educatiei Fizice si Sportului nr. 69/2000 .

La nivel international, sportivii români au participat la Campionatele Balcanice, precum si la cele  Europene si Mondiale de Seniori.

La doar 2 ani de la înfintarea Federatiei de badminton, România a fost prezenta la Jocurile Olimpice de la Barcelona prin sportivul Florin Balaban. România a participat si la Campionatele Mondiale si Europene de Juniori.

Cele mai bune rezultate ale României la Badminton au fost obtinute la Campionatele Mondiale de Juniori din China – 2000, ocupând locul 19, respectiv  locul 11 la Campionatul European de Juniori din Polonia din anul 2001.

Federatia Româna de Badminton are înscrisi la ora actuala, peste 400 de jucatori. 

100 famous badminton playersComandă acum cartea  100 of the Top Badminton Players of All Time

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.