Meniuri pentru bolnavii de diabet
In cele ce urmeaza prezint 2 exemple de meniuri, cate 1 meniu pentru o zi, pentru un bolnav de diabet care este si supraponderal, cu activitate fizica usoara spre moderata, cu munca de birou. Aceste tipuri de meniuri le-am testat personal, le-am facut pe placul meu, si au dat un randament destul de bun, reusind sa slabesc 12 kg in aproximativ 3 luni, si de asemenea am reusit astfel sa reduc rezultatul hemoglobinei glicate de la 10% la 5,5%, adica media glicemiilor pe 3 luni a ajuns la valori normale. In meniurile prezentate, deocamdata nu apar ciorbe sau alte tipuri de retete pentru ca la ciorbe si tocanite sau salate de exemplu este putin mai greu de apreciat exact continutul nutritiv, si mai relativ, de exemplu este destul de greu sa spui cate glucide sunt intr-un bol de ciorba, sau cate grasimi, cate fibre etc., ar fi ceva foarte relativ pentru ca unii poate servesc intr-un bol, mai mult zeama si mai putin continut solid iar altii invers.
Acestea sunt doar 2 exemple de alimentatie (voi reveni curand cu mai multe exemple) pentru un bolnav care are stabilita o ratie calorica de maxim 1300-1400 de kcalorii pe zi, din care, 200 de grame de glucide (adica aproximativ de 800 kcalorii sa vina din glucide), se pot face multe tipuri de combinatii, trebuie incluse 2-3 zile in care una din mese sa contina si peste in loc de pui, sau carne slaba de vita, si chiar porc – nu trebuie eliminata carnea de porc, trebuie incluse si ciorbele de legume, de asemenea gustari care sa contina nuci sau alune (nu arahide) sau seminte, dar in cantitati mici (10-20 grame la o gustare, fara a mai manca si altceva la acea gustare), acestea avand foarte multe calorii, dar aduc nenumarate beneficii organismului, avand un continut bogat de grasimi esentiale. ATENTIE! Nucile, alunele, semintele trebuie sa fie consumate in starea lor naturala, crude, adica nu prajite sau prajite si sarate pentru ca astfel devin nocive, pierd proprietatile si devin practic doar sursa calorica nu si nutritiva (nici macar coapte – pentru ca isi pierd din proprietati – eventual coapte foarte putin – 20-30 de secunde intr-o tigaie incinsa dar fara ulei sau alte grasimi ).
IMPORTANT !!! Asa cum am mai spus si in articolul privind alimentatia unui diabetic, important este, ca pornind de la totalul caloric necesar si ratia de glucide (carbohidrati) stabilita de medic, fiecare bolnav sa isi faca singur propriile liste de meniuri zilnice, combinand alimentele care ii plac cel mai mult, dintre cele permise.
In aceste meniuri
P inseamna Proteine, HC – glucide (carbohidrati);
FA – fibre alimentare; L – Lipide (grasimi)
La mic dejun, varianta mai sanatoasa ar fi sa consumati laptele cu cacao (1 lingurita de cacao la 1 cana de lapte) decat cu cafea, cacaoa are si ea extrem de multe beneficii, printre care si protejarea sistemului cardio-vascular. Se poate indulci dupa gust cu indulcitori naturali, cum este cel din stevia, xilitol, etc si sa evitati zaharina, ciclamat de potasiu, sau alti indulcitori artificiali. De evitat ar fi chiar si fructoza, care este naturala si care, desi nu creste glicemia fiind metabolizata doar de ficat, inconvenientul este ca poate afecta ficatul care va depune grasimi. Pe langa acest aspect, mare atentie daca folositi fructoza, pentru ca are acelasi continut calori ca si zaharul – deci ingrasa.
La mic dejun puteti schimba daca nu va place laptele (mie imi place cu cacao/cafea) de aceea am prezentat asa, puteti manca 1 ou fiert cu 1 felie de sunca, sau acelasi meniu dar cu un ceai in loc de lapte, etc. De asemenea, fructele trebuie diversificate, mere, portocale, kiwi, banane in functie de nivelul bolii, etc. Gustarile pot fi doar din nuci sau seminte.
La pranz voi prezenta si meniuri cu ciorbe, tocanite de ciuperci cu putina mamaliguta, tocanita de pui cu ciuperci, si salata de varza, diverse salate etc. La cina alte variante ar fi cu branza de vaci proaspata, peste slab, shake proteic cu proteine din zer, etc.
Produse naturiste pentru diabet:
ATENTIE! Acestea de mai sus sunt doar cateva exemple personale, care au dat randament in cazul meu, este indicat ca fiecare sa isi stabileasca propriile astfel de meniuri, in functie de alimentele permise si de stadiul bolii, NU inainte de a respecta indicatiile medicului specialist. Deci, NU folosiți aceste variante de meniuri înainte de a vă sfătui cu medicul dumneavoastră!!!
Vezi aici cea mai buna oferta de glucometre si accesorii!
De asemenea reamintesc faptul ca aceste sunt pentru un diabetic (tip 2) de sex masculin, supraponderal, in varsta de 30 de ani, cu inaltimea de 1,70 m si o greutate de 90 kg, cu munca de birou intre orele 8 – 17, de aceea trebuie luate doar ca exemplu, si plecand de la acestea sa isi stabileasca fiecare meniuri in functie de caracterisitic si stadiul bolii si de asemenea tinand cont de eventualele complicatii sau boli asociate, de exemplu daca bolnavul de diabet sufera si de boli ale ficatului, atunci se schimba radical regimul, avand mare atentie la grasimi si proteine.
Vedeti si variante de ciorbe sanatoase, bune pentru diabet/slabire
Sau, vedeti si varianta foarte sanatoasa pentru mic dejun:
Produse naturiste pentru diabet:
Minunat articolul, va spune o diabetica tip 1 insulino dependent.Eu am 33 de ani,1.72 si 97 de kg dupa a doua nastere recenta (6 luni in urma).Nu reusesc sa mai slabesc nici cum…sport nu pot face din lipsa de timp.Sper ca dietele d-voastra sa fie de folos. Voi incerca si eu.Multa sanatate.
Va multumim, multa sanatate!
Din pacate meniurile nu sunt adaptate pentru telefon in formatul acela. In rest articolul este bun si de folos.
Mulțumesc pentru aprecieri! Voi incerca sa le adaptez si pentru mobil!
Nu stiu daca mai exista acest forum activ , dar cu speranța ca mai e cineva incerc sa astern niste simtaminte in urma unor analize de sange.
Mi-a iesit următoarele:
350 mg/dL
19,43 mmol/L
14,6 hemoglobina gligozata.
Oare stie cineva la astfel de parametrii , oare voi trece direct pe insulina sau mai am si eu o sansa sa ameliorez situatia prin alimentatie ? Sunt foarte ingrijorat.
Inaltime 1,70
Kg 135
Bună seara,
Primul pas este să nu intrați în panică si sa incercati sa nu va stresati foarte tare, pentru ca stresul face mai mult rau decat orice. Valorile nu arata bine deloc, dar repet, nu intrati in panica, si mergeti la un medic specialist sa vedeti ce va recomanda, eu nu sunt medic, sunt doar un bolnav de diabet si supraponderal/obez si am studiat si incercat tot felul de solutii, in primul rand nutritia si sportul fac minuni, bineinteles alaturi de medicamentatia stabilita de medic.
Nu va pot da eu un verdict daca trebuie direct insulina sau se poate si tratament oral, dar, dupa parerea mea cred ca s-ar putea sa reusiti cu medicamente, dar cel mai important lucru ar fi sa reusiti sa slabiti cat mai repede, din ce spuneti suferiti de obezitate chiar obezitate morbida (IMC-ul dvs este 46.7). Fără să slăbiți nu cred că va da randament un tratament cu medicamente pe bază orală. Indiferent cum ar fi, ajungerea la o greutate cat mai apropiata de cea ideala (inspre 70 kg) face minuni, eu am aceeasi inaltime si de ceva vreme ma mentin intre 82-88 kg, tot nu e suficient dar e mult mai bine decât când aveam 100 (in 2008 la momentul diagnosticarii cu diabet aveam 94 kg).
Dieta si sportul fac minuni – va recomand badminton, bicicleta si neaparat si exercitii de forta cu gantere, greutatea corpului etc,pentru a stimula masa musculara, fara de care nu se poate slabi pe termen lung, dar va rog inainte de a aplica orice informatie citita pe internet, sa mergeti la un medic specialist.
Mai multe detalii v-am trimis pe email. Multa sanatate!
Citesc în rețetele dvs ca se pot manca banane,sunca..Tatăl meu are diabet,descoperit de puțin timp dar i s-a spus ca banane spre exemplu nu are voie sa mănânce, nici mere doar cele verzi iar oua doar 2 pe săptămână.
Bună ziua,
Asa cum am scris si in articol – Mare ATENTIE la stadiul/nivelul de gravitate al bolii, tipul de diabet, si de asemenea foarte mare atentie la bolile asociate – este normal ca daca exista deja si boli de ficat/fiere/stomac, sau hipertensiune arteriala, etc sa fie regimul mai strict – adica sa fie interzise/reduse si cantitatile si tipul de grasime si proteine nu doar cele de glucide.
Referitor la fructe, gen banane – daca medicul a spus ca nu are voie, inseamna ca stadiul bolii este destul de avansat, nu stiu ce sa spun, respectati ce spune medicul si eventual mergeti si la alti medici.
Deci – asa cum am scris in articole, acelea sunt cateva exemple, care in cazul meu au fost OK, dar am subliniat faptul ca trebuie ca fiecare sa isi gaseasca singur solutiile optime de meniu in stransa corelatie cu sfaturile medicului specialist.
Multă sănătate!
Mai sunteti pe aici ?
Da.
Buna ziua! Va rog mult sa-mi spuneti ce inseamna acel “FA” din tabelurile d.voastra.Va multumesc!
Bună ziua,
FA – vine de la fibre alimentare. Multă sănătate!
rRegimul care l-ati lansat aici , m-a ajutat foarte mult…Am slabit si ma simt foarte bine , dar nu am ajuns inca la greutatea normala a mea….Ce fac tin in continuare sau asta v-a fi meniul meu pentru toata viata….Eu ma simt bine cu el….Am 65 de ani
Bună ziua,
Mă bucur să aud că v-a fost de ajutor articolul meu. Dacă spuneți că v-a făcut bine și ați slăbit, puteți să continuați, dar mare atenție, acestea sunt doar câteva exemple de meniuri și ar trebui să vă faceți de acum și propriile meniuri zilnice asemănătoare caloric și să păstrați proporțiile de glucide. Concluzia mea ca bolnav de diabet și care mă lupt și cu kilogramele în plus este că cel mai important lucru este să îți faci singur meniurile, niciun medic sau nutriționist nu poate să nimerească un regim pe placul tuturor, și atunci există riscul ca pe termen mediu sau lung omul să se plictisească, să se “scârbească” de acel regim și să renunțe la el. Mie personal nici nu imi place să folosesc termenul “regim” mai corect este să spui stil de viață, regim sună a ceva care se ține pentru o perioadă determinată și de asemenea un termen care sperie oamenii.
Când vorbim de diabet, vorbim de o boală incurabilă, cam la fel e și cu obezitatea (ții un regim, slăbești apoi la după o perioadă kilogramele revin), așa că eu recomand și ca termen și ca tratament stilul de viață și nu regimul, fiecare om bolnav de diabet trebuie să își facă propriul stil de viață. Medicul trebuie să informeze pacientul despre alimentele permise, cele interzise total și să stabilească necesarul caloric zilnic pentru a stabili apoi și rația de glucide admise din totalul caloric zilnic, apoi cu ajutorul tabelelor cu valorile nutritionale ale alimentelor, fiecare bolnav să își facă propriile meniuri zilnice.
Deci, cel mai important este să vă informați despre boală, citiți și folosiți câteva exemple așa cum au fost și cele prezentate de mine, apoi să le diversificați în funcție de ceea ce vă place să mâncați și de randamentul pe care îl dau acele meniuri pe care vi le veți face, poate că veți găsi unele chiar mai bune decât ale mele.
Un alt lucru extrem de important atât pentru diabet cât și pentru slăbire (și automat dacă omul slăbește scade și glicemia, și dacă scade glicemia omul slăbește mai ușor. Din păcate la fel e și invers – te îngrași crește glicemia și când glicemia crește te îngrași, e un cerc vicios) este sportul. În măsura în care nu aveți restricții din cauza altor boli, faceți sport cât puteți de des, recomand sportul de tip cardio – alergare, bicicletă, badminton, tenis și ar fi bine și ceva exerciții de forță, nu neapărat cu greutăți foarte mari, sunt foarte benefice și cele cu greutatea corpului ca genuflexiunile, flotările, tracțiunile, abdomenele.
Referitor la slăbire, dieta e cam aceeași cu cea pentru diabet, deci vă recomand să citiți cu mare atenție și articolul meu despre săbire sănătoasă https://www.adivisa.com/ghid-de-slabire-eficient-si-sanatos/
Vă doresc multă sănătate și vă stau la dispoziție pentru orice alte întrebări sau sugestii.
multumesc, de acst fel de informatii avem evoie, adica meniuri zilnice, nu sa ni se spuna mai putini carbohidrati, calculati si se pun la dispozitie niste tabele la care te uiti ca si vitelul la poarta noua, eu cred ca daca mai multi oameni si medici care au avut rezultate cu anumite meniuri le-ar face cunoscute la oamenii simpli ar reduce cu mult problemele de sanatate, inca o data iti multumesc pentru gestul facut si sper sa mai dai exemple care sa contina si anumite ciorbe , cu consideratie A. Oros.
Va multumesc si ma bucur ca va sunt de folos informatiile. Cat de curand o sa revin si cu alte exemple.
Iata ultimilt rezultate la laborator:
Glucoza în sînge 128
Trigliceride în sînge 316
Colesterol total 199
Colesterol HDL 33
Colesterol LDL calculat 103
Emoglobina 6,4 %
Locuiesc în Spania de mult timp scuzați-mi greșelile de ortografie
Ce mă sfătuiți? Mulțumesc foarte mult . Emilio
Asa cum v-am spus si anterior, eu nu sunt medic, nu am studii de specialitate, doar am studiat pe cont propriu despre nutritie, deoarece ma confrunt cu probleme de greutate si diabet. Va sfatuiesc ca inainte de a lua de bun tot ce va spun eu, sa consultati si un medic, sa vedeti daca aveti si alte boli asociate, de exemplu, daca aveti si probleme cu ficatul, multe din retetele mele bazate pe proteine nu prea fac bine unui ficat bolnav, si atunci e mai complicat deoarece la diabet trbuie mai mult proteine iar la problemele de ficat trebuie putine proteine.
Glucoza in sange este cam mare, nu de speriat, dar asa cum ati spus e prediabet si trebuie sa aveti grija cu alimentatia.
Trigliceridele au un nivel mare. Nivelul normal este de sub 150mg/dL. Nivelul de limita este de 150 mg/dL.
Colesterolul nu e foarte mare, dar la fel trebuie acordata o mare atentie, sa scada trigliceridele.
Nivelele crescute se situeaza intre 200-499mg/dL, iar cele foarte mari peste 500mg/dL.
Din cautarile mele pe internet am gasit asta:
Nivelurile de colesterol LDL (rău)
• Sub 130 este optim.
• Între 100 şi 129 – Aproape optim-peste optim
• Între 130 şi 159 -La limita superioară a normalului
• 160 şi peste-Risc mai crescut pentru boli de inimă.
Nivelurile de colesterol HDL (bun)
• Sub 40-Scăzut
• 60 sau-Crescut
Trigliceride :
• Sub 150 – Recomandat
• Între 150-199 – La limita superioară a normalului
• Între 200-499 – Crescut
• Peste 500 – Foarte crescut
In primul raspuns am omis ceva foarte important, pentru a preveni diabetul, care atrage dupa sine trigliceride si colesterol mare, si multe alte probleme, este foarte importanta o dieta si stil de viata sanatos pentru a slabi, in cazul in care aveti ceva kilograme in plus, caz in care slabirea ajuta foarte mult la scaderea glicemiei si implicita a colesterolului. Activitatea fizica trebuie facuta zilnic, cel putin 30 de minute, intr-un ritm destul de intens, in limita conditiei fizice pe care o aveti, si e important si tipul de activitate fizica, de exemplu eu zic ca cel mai bine e sa combinati exercitiile de tip cardio (alergare, bicicleta, etc) care ajuta la slabire rapida, cu exercitii de forta (ridicare greutati, tractiuni, flotari, etc) pentru ca daca faceti doar cardio exista riscul sa slabiti nu doar din grasimea excesiva ci si din masa musculara, ceea ce nu e de dorit deoarece pierzand masa musculara, pe viitor organismul va consuma mai putina energie si predispune la ingrasare. De aceea regumurile de infometare nu sunt deloc bune, pentru ca se pierde multa masa musculara, si apoi cand se renunta la regim, kilogramele in plus se acumuleaza si mai mult.
Miscare trebuie sa faceti doar daca nu aveti contraindicatii (de exemplu probleme de inima, tensiune, etc) si sa faceti doar tipul de miscare pe care o puteti face si care va si face placere.
Sunt prediabetic și cu ce ași putea să înlocuiesc pîinea.
Ați putea să-mi recomandați un meniu care să facă bine și la colesterol?
Mulțumesc.
Buna ziua,
Daca sunteti prediabetic, ar trebui sa tineti cont de ceea ce am scris la regimul pentru diabet (nu chiar asa de strict cum am spus, acolo ma refer la bolnavii de diabet cum sunt si eu), in mare sa evitati dulciurile si produsele rafinate (de evitat orice produs care contine zahar, faina alba, orezul si alte cereale cu multe glucide, daca se poate sa nu consumati deloc sucuri cu zahar – fac foarte rau ca se absorb repede), trebuie sa consumati pe cat posibil doar cereale integrale, painea alba ar fi bine sa o inlocuiti cu paine neagra din faina de tip 1250 (se specifica pe ambalaj-asta e faina integrala de grau), trebuie sa aveti grija sa fie paine din faina tip 1250, altfel exista riscul ca painea sa fie colorata artificial ca sa para integrala si va face mai mult rau decat bine. Oricum si painea neagra trebuie consumata cu moderatie, nici fructe foarte multe nu trebuie consumate. In principiu ar trebui sa acordati atentie cantitatii si calitatii glucidelor consumate in fiecare zi (asa cum am descris in articol).
Referitor la colesterol, nu stiu chiar multe, ar trebui sa intrebati medicul, asa in mare pot sa va recomand varza- consumata cruda, sub forma de salata, asta ajuta si la scaderea glicemiei, trebuie evitate produsele de origine animala, lapte gras, smantana, branza grasa, galbenusul de ou, orice cu multa grasime trebuie cosnumat cu moderatie, sau chiar foarte rar. Eu folosesc pentru diabet si o reteteta cu hrisca.
Pentru orice alte detalii, va rog sa ma contacatati.
Buna! As vrea sa te intreb, ai tinut acest regim si nu ai mai luat deloc tratament?. Eu am o polialergie medicamentoasa si din pacate nu pot lua medicamente. Am glicemia dim pe nemancate 230, apoi imi mai scade la 180 pe parcursul zilei. Sunt f speriata, ma gandesc ca nu voi putea sa fac nimic fara tratament pt a avea cat de cat valori normale ale glicemiei. Sanatate multa si glicemii normale.
Buna ziua,
Da, am tinut acesasta dieta timp de 2 ani, dar am luat si tratament, Siofor de 1000 mg, 1 sau 2 pastile pe zi, adica luam una in zilele in care respectam foarte strict cantitatea si mai ales calitatea glucidelor, iar in zilele cand mai gustam si cate ceva mai rafinat, gen ciocolata, biscuiti chiar si sarati, sau prajituri, etc, atunci mai luam o pastila si seara, deci una dimineata si una seara. Tin sa va spun ca in acea perioada aveam glicemia dimineata pe nemancate sub 100 (intre 87-100).
Oricum, se poate ajunge la glicemii cat de cat normale si doar prin dieta, cu conditia sa respectati foarte strict cantitatea de glucide consumate si mai ales calitatea lor.
Deci daca nu luati tratament, ar cam trebui reduse drastic cantitatatile de paine, chiar daca e neagra, trebuie renuntat la dulciuri, mai ales la sucuri (chiar si la cele de fructe, deoarece sucul nu trebuie digerat si intra repede in sange), prajituri, biscuiti, chipsuri, saratele,popcorn, de fapt trebuie renuntat la orice produs cu zahar si/sau faina alba, si de asemenea trebuie fructele trebuie consumate moderat, cam 1-2 fructe pe zi (din care unul ar fi bine sa fie citric – portocala, grepfruit,etc), 1 la pranz si unul spre seara, niciodata pe stomacul gol, asa cum ar trebui de fapt mancate fructele, dar avand diabet nu este bine sa fie mancate pe stomacul gol. De asemenea trebuie evitate si grasimile de origine animala, dar si cele vegetale gen uleiuri, dar este extrem de benefic sa se cosnume grasimi esentiale cum sunt cele din nuci, alune, seminte de dovleac, floarea soareului, in, grasimi de peste omega 3, etc, doar ca si acestea trebuie consumate cu moderatie (3-4 miezuri de nuca pe zi, sau o lingura de alune sau seminte, preferabil sa nu fie prajite in ulei, ci doar coapte si sarate).
Un alt aspect foarte important este miscarea fizica, eu va recomand bibcicleta, mai ales bicicleta de camera care avantajul ca puteti face sport oricand,indiferent de ora sau de starea vremii, alergare usoara. Exercitiul fizic ajuta extrem de mult la scaderea glicemiei, si este extrem de important in cazul obezitatii, care automat genereaza glicemii mari, deci cu cat reusim sa slabim mai mult cu atat va fi mai usor si cu scaderea glicemiei.
(Pentru mai multe detalii, ma puteti contacta la e-mail: adi_8204b@yahoo.com)
mi a placut dar asi mai vrea mai multe meniuri . multumesc mi au fost de un real folos kiki
Buna ziua,
Va multumesc pentru apreciere. Voi reveni si cu alte propuneri de meniuri, pe care le folosesc eu. Multa sanatate va doresc.