Sari la conținut

Ții post ca să slăbești? Bombă cu ceas pentru siluetă și risc de diabet!

  • de

Deseori am auzit omeni, femei și bărbați în egală măsură spunând: “Intrăm în post și voi ține și eu ca să slăbesc!”.  Această abordare este greșită din toate punctele de vedere, atât din punct de vedere al rolului spiritual al postului, care nu trebuie confundat nici pe departe cu regimul/dieta alimentară – dar aici nu vreau să judec pe nimeni, nu sunt în măsură, cât și din punct de vedere nutrițional este o abordare greșită, deoarece majoritatea oamenilor nu iau în calcul deloc aspectele nutriționale ale alimentelor pe care le consumă în post.

De asemenea foarte mulți oameni, din neștiință, cred că de la consumul de carne se îngrasă, sau că dacă nu vor mai consuma carne vor slăbi – total fals. Am auzit prieteni spunând că s-au îngrășat din cauză că au mâncat des (2 – 3 zile pe săptămâna) grătare de pui sau porc asa cu foarte puțini cartofi sau chiar fără, și că pentru a slăbi vor mânca mai mulți cartofi și foarte puțină carne. Auzind asta, le-am spus: “spor la îngrășat”. Deci, nu de la carne se îngrașă oamenii, ci de la modul de gătire și combinațiile pe care le fac. Sigur că de la carnea foarte grasă te poți îngrășa, sau de la fripturile în mult ulei asociate cu cartofi, indiferent că sunt prăjiți sau fierți, asocierea cărnii cu cartofi este rea, singura diferență este că, cartofii prăjiți sunt nocivi, toxici de la procesul de prăjire, iar cei fierți sau copți doar îngrașă. Carnea trebuie consumată cu legume cu indice glicemic mai mic/mediu – fasole verde, broccoli, ardei, roșii, etc, in cel mai rau caz (pentru siluetă) cu orez.

Oferte speciale la resigilate emagMajoritatea celor care postesc mănâncă foarte prost din punct de vedere nutritiv, total dezechilibrat nutritiv, atât cei care mănâncă de post în mod tradițional – paste, legume, leguminoase, orez, ciuperci, etc., dar mai ales cei care, acum în lumea modernă. “păcălesc” postul cu: brânză de post, cașcaval de post, cremvurști și parizer de post, pate de post, și multe alte astfel de alimente procesate, false nutritiv, care sunt pline de sare, aditivi, coloranți, grăsimi vegetale hidrogenate care sunt foarte nocive și potențiatori de gust – deci pe termen mediu și lung bombe pentru siluetă și de ce nu, putem spune “otravă” lentă pentru organism. Grăsimile hidrogenate sunt foarte nocive deoarece prin procesul de hidrogenare rezultă grăsimi modificate chimic numite acizi grași trans – care se depun pe artere, cresc colesterolul rău, și în final pot duce la troboze, infarcturi, accidente vasculare, etc.

Care este cel mai important lucru când vrei să slăbești? 

Toți cei care vor să slăbească, și cu atât mai mult cei care vor să utilizeze postul în acest sens trebuie să știe următoarele:

– pentru o persoană sănătoasă si cu o greutate normală necesarul zilnic de calorii trebuie sa fie compus din cei trei macro-nutrienți de bază  (proteine, glucide, lipide) în următoarele procente:

  1.  55% – 60% Glucide (Hidrati de carbon) – legume, leguminoase, făinoase, fructe, dulciuri, etc
  2.  15% – 20% Proteine – jumătate de origine animală (carne, lactate, ouă, brânzeturi) și jumătate de origine vegetală (nuci, semințe, alune, ciuperci, leguminoase)
  3. 20 % – 25% Lipide (grăsimi) – jumătate de origine animală (carne, lactate, ouă, brâzneturi, pește) și jumătate de origine vegetală  (nuci, semințe, alune, etc,)

În cazul unui plan de slăbire aceste cantități se vor modifica, astfel:

  1. 50 – maxim 55 % Glucide (Hidrati de carbon)
  2.  25% Poteine – jumătate de origine animală (carne, lactate, ouă, brânzeturi) și jumătate de origine vegetală (nuci, semințe, alune, ciuperci, leguminoase)
  3. 15 % Lipide – jumătate de origine animală (carne, lactate, ouă, brâzneturi, pește) si jumătate de origine vegetală  (nuci, semințe, alune, etc,)

Ce se întâmplă de fapt cu cei care țin post ?

În mare parte, cei care țin post se duc la un procent extrem de mare, aproape că mănâncă numai glucide, ceea ce este foarte grav pentru cei ce vor să slăbească, care de fapt, după încheierea “postului” se vor îngrășa. Unii/unele probabil că mă vor putea contrazice, arătându-mi displayul cântarului care posibil să arate -4, -6 kg ca urmare a “postului” de 3-4 săptămâni. Foarte posibil! Dar, întrebarea este din ce s-au pierdut acel 4-6 kilograme, oare din grăsime? Vă spun eu, în cel mai fericit caz este -1 kg din grăsime! Restul se pierde din eliminarea excesului de apă – vreo 1-2 kg și foarte grav, se va pierde masă musculară! Pierdere de masă musculară = îngrășare garantată! Dacă masa musculară scade, atunci va scădea și consumul energetic al corpului, adică va funcționa cu mai puține calorii decât înainte, și omul nu își va da seama și va mânca la fel, nici mai mult nici mai puțin – dar în realitate, acum, având mai puțini mușchi, va mânca de fapt mai mult decât consumă corpul – deci pe termen mediu vor apărea cu brio, kilogramele în plus. Mai ales în caz că se dobândește în timp și rezistență la insulină – cam ultimul pas până la diabet – și de aici încolo kilogramele se vor acumula mult mai ușor!

De ce spun că cei care țin post se pot îngrășa, și că există risc de glicemie mărită?

Așa cum am explicat mai sus, oamenii fac greșeli nutriționale mari atunci când țin post, greșeli care pot avea repercursiuni grave pentru siluetă și sănătate în general, erori care pot fi evitate dacă se ține cont de ce am spus mai sus cu procentele celor trei macro-nutrienți. Normal că ținând post, procentul de proteine și grăsimi trebuie asigurat doar din resurse vegetale, trebuie doar alese cele sănătoase și neapărat trebuie evitați acei înlocuitori de lapte, brânză, mezeluri,etc. 

Când spun că oamenii aleg foarte prost alimentele și că mănâncă aproape numai glucide în post – glucidele fiind cele care îngrașă și mai grav că se consumă glucidele “rele” adică cele cu indice glicemic mediu și mare – cum sunt pâinea și toate făinoasele, zahăr, produse pe bază de făină și zahăr, dulceață, cartofi, orez, fasole uscată (nu este foarte rea, dar în post se consumă prea des), biscuiți, napolitane, etc.

Și în acest caz, îmi susțin spusele cu exemple din realitate, atât de la cunoscuți cât și din proprie experiență de pe vremea când țineam și eu post – nu cu gândul la slăbire, dar fără să vreau, din păcate era tot doar un regim/dietă alimentară proastă și mai nimic spiritual cum trebuie si mai ales nimic sănătos. Astfel, exemple de mâncare de post pe care le-am văzut/am auzit des la prieteni:

  • mic dejun sau cină cu pâine cu dulceață – booster de glucide, crește glicemia precum crește focul când torni benzină peste el! Apropo, stiți vorba aia “ala mănâncă și pâinea cu pâine” în acest caz se poate spune că mănânci zahăr cu zahăr! Este și bombă glucidică și calorică!
  • pâine cu margarină – la fel nimic nutritiv, doar caloric si nociv;
  • salată de cartofi cu pâine – cam tot un fel de zahăr cu zahăr;
  • ciorbă sau iahnie de fasole cu nelipsita pâine – aici nu e chiar așa rău, în fasole avem mulți nutrienți, proteine, vitamine, absorbtia glucidelor este ceva mai lentă (la fasole mă refer);
  • cartofi prăjiți cu pâine, chiar și fără pâine tot nocivi sunt si pt sănătate si pentru siluetă;
  • chiftele din cartofi – la fel, ceva foarte nociv, mai nociv decât cartofii prăjiți, pentru că absorb mult ulei;
  • ciorbă de cartofi, cu pâine;
  • cartofi fierți cu margarină;
  • pilaf de orez cu legume si/ciuperci – in acest caz este ceva mai bine, mai ales prin adăugarea ciupercilor (aici depinde si ce fel de ciuperci);
  • Sarmale de post cu orez, soia, ciuperci;
  • Se mănâncă multă soia în post – indiderent că este sau nu modificată genetic, nu este deloc indicată celor care vor să slăbească, soia are efect estrogenic, este neindicat celor cu probleme de tiroida (si in general cei cu probleme de greutate au problem cu tiroida);
  • Covrigi, eugenii și diverse napolitane, biscuiți, etc de post – foarte glucidice, foarte calorice, foarte nocive, îngrașă tare!;
  • Din propria mea experiența, vă spun că mâncam des în post, plăcinte cu ciuperci, plăcinte cu dulceață sau cu mere cu zahăr și scorțișoară, mai exact langoși, care pe lângă faptul că sunt bombe glucidice fin făină cât mai albă, mai puneam și dulceață/gem sau mere cu zahăr, se și prăjesc în ulei.;

Și lista poate continua, și așa cum se vede mai sus, se poate observa clar că sunt aproape 100% glucide, si mai grav sunt glucide rele! Deci nu ai cum să slăbești cu așa ceva, și nu are cum să fie sănătos!

ATENȚIE! Prin acest articol NU ÎNDEMN oamenii să nu țină post, doar atenționez despre pericolele unui post prost înțeles și prost ținut, mai ales de către cei care văd în asta o oportunitate de dietă de slăbire!

Ce recomand referitor la post, în special pentru cei ce vor să slăbească ?

Pentru cei care nu țin postul în adevăratul sens, adică nu pun accent pe spiritual, nu prea are rost să se chinuie, să se priveze de anumite alimente sau mai rău să încerce să “dribleze” postul mâncând mezeluri de post. Pentru cei care țin postul cu adevărat, le recomand doar să fie atenți și la alimentație, să aibă grijă de sănătatea lor.

Pentru cei care țin post pentru a slăbi, adică țin de fapt o dietă alimentară, recomand următoarele:

  • să fie atenți la procentul de maxim 55% glucide și la tipul lor, să le aleagă pe cele cu indice glicemic mic spre mediu si chiar mediu, si să le evite chiar excludă pe cele cu indice glicemic mare (pâine albă, zahăr, făinoase, dulcețuri și gemuri, dulciuri).
  • să gătească cât mai divers, folosind glucidele cu indice glicemic mic/mediu – fasole verde, spanac, broccoli, salate, ciuperci, legume ca rosii, ardei, ceapă, usturoi, conopidă, varză, combinate cu glucide cu indice mediu spre mare – cartofi, orez, mazăre, fasole uscată, morcovi,etc
  • să mănânce fructe proaspete – mere, pere, citrice, kiwi, mai rar banane.
  • să adauge neapărat în dietă grăsimile sănătoase – nuci, alune de pădure, semințe de floarea soarelui, de dovleac, etc. Acestea susțin cu adevărat dietele de slăbire, doar să nu se facă exces!
  • Când este dezlegare la pește să profite de acest lucru si să mănânce pește, dar nu din conserve și nu pangasius și să evite peștele congelat.

Câteva idei de rețete de post, gusotase și sănătoase, găsiți accesând link-ul următor (click pe poza):Retete de post