Sari la conținut

Cum tratezi diabetul

 TRATAMENTUL DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 2

Odata ce diabetul s-a instalat, nu exista nicio cale de a vindeca celule pancreatice afectate, deci bolnavii de diabet nu se pot vindeca, ci doar trata/ameliora si incetini evolutia bolii si a complicatiilor acesteia. Pasul de baza este tinerea nivelului glicemiei in limte normale.

In diabetul zaharat de tip 2 se produce fie scaderea progresiva a secretiei de insulina, fie aparitia rezistentei la insulina. Aceste doua efecte pot sa coexiste in grade diferite la aceeasi persoana.


Pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2, se recomanda in principal urmatoarele:

– Dieta;

– Exercitiul fizic;

– Medicamentatie.

– Monitorizarea frecventa a glicemiei;

Diabetul  tip 2 este o boala progresiva, adica secretia insulinei scade progresiv, chiar in conditiile echilibrarii metabolice foarte bune. Astfel, pe langa dieta si exercitiu fizic, se va adauga  tratamentul cu hipoglicemiante orale (pastile). In timp, cand secretia de insulina endogena (proprie) scade foarte mult si controlul metabolic nu se mai poate realiza prin dieta si exercitiu fizic, se impune introducerea insulinoterapiei.

 Dieta pentru bolnavii de diabet zaharat tip 2

Dieta pentru bolnavii de diabet zaharat de tip 2 este o dieta similara cu dietele de slabire in care se limiteaza cantitatea de glucide (carbohidrati) din alimentatie si mai ales a alimentelor care contin glucide cu indice glicemic mare (cu absorbtie rapida – care intra rapid in sange). Astfel, in functie de recomandarile medicului specialist in boli metabolice  si de  nutritie, fiecarui pacient i se va indica o cantitate maxima de glucide pe zi, pornind de la stadiul bolii, de la greutatea pacientului, varsta, bolile asociate, etc. si stabilind necesarul caloric zilnic si apoi determinand cate grame de glucide ii sunt permise zilnic. In general diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu obezitatea, fiind doua boli strans legate, obezitatea fiind un factor de instalare al diabetului, si invers, diabetul necontrolat conducand la acumularea kilogramelor in plus.

Concret – glicemie mare = ingrasare (acumulare de grasime); obezitatea (kilograme in plus) = glicemie mare. Deci este un lant vicios.

Astfel, in functie de factorii amintiti, intr-o dieta pentru un bolnav de diabet nu va fi permisa sub nicio forma o cantitate de glucide mai mare de 200 g pe zi, aceasta cantitate va fi stabilita de catre medicul specialist.

Foarte important este ca bolnavii de diabet sa manance cate putin si des, adica aportul caloric total, stabilit de medicul specialist, sa fie impartit in 4-6 mese pe zi. (de exemplu 3 mese principale, intre care 2 gustari).

In mod simplu alimentele care contin glucide, se impart in doua categorii:

1. alimente care contin glucide cu absorbtie rapida (zaharuri rapide) – cum ar fi zaharul, gemul, bomboanele, sucurile cu zahar, sucurile de fructe, chiar si cele fara adaos de zahar, ciocolata, faina alba, si orice produse pe baza de zahar si faina alba – covrigi, paine, produse de panificatie si patiserie. Aceste alimente, fiind digerate foarte repede, intra brusc in sange si produc cresteri rapide al glicemiei, de aceea acestea sunt si alimente care ingrasa, pentru ca organismul primind mai mult decat are nevoie intr-un timp scurt, va face depozite sub forma de grasime.

2. alimente care contin glucide cu absorbtie mai lenta – cum sunt legumele, unele fructa, fasolea,  cerealele. Și la legume si fructe se poate face o grupare: in cele cu indice glicemic mediu si cele cu indice glicemic mic.

In concluzie, in dieta unui bolnav de diabet, dupa stabilirea cantitatii de glucide admise pe zi, foarte important este ca aceste glucide sa fie de calitate, adica cu absorbtie cat mai lenta, evitand sau chiar excluzand alimentele care contin glucide cu absorbtie rapida (glucide rele), cum ar fi dulciurile, prajiturile, produsele de patiserie, sucurile (chiar si cele naturale), etc.

  Reguli generale pentru dieta unui bolnav de diabet:

– aportul caloric zilnic trebuie adaptat in functie de varsta, sex, talie si de activitatea fiszica desfasurata;

– aportul caloric zilnic trebuie impartit in 4-6 mese pe zi (in functie de numarul de gustari recomandat de medic), de exemplu 3 mese principale si 2 gustari;

– trebuie evitate alimentele care contin zaharuri rapide;

– trebuie evitat consumul de alcool;

– trebuie redus consumul de grasimi;

– se recomanda consumul de alimente bogate in fibrea, deoarece acestea incetinesc absorbtia glucozei, aceste alimente fiind foarte utile si in curele de slabire;

– trebuie redus consumul de sare, mai ales in cazul celor hipertensivi.

Mai jos este prezentat un tabel cu clasificarea alimentelor in functie de indicele glicemic:

Dupa ce medicul specialist stabileste aportul caloric admis pe zi si respectiv cantitatea de glucide admisa pe zi, va veti putea ghida in stabilirea caloriilor consumate zilnic si a glucidelor, folosind tabelul 1 cu clasificarea in functie de indicele glicemic si tabelul 2 cu continutul caloric si nutritiv al alimentelor.

Exercitiul fizic

Exercitiul fizic este foarte important pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2, deoarece activitatea fizica creste sensibilitatea celulelor la actiunea insulinei, ajuta la scaderea glicemiei si stimuleaza circulatia sangelui. Efortul moderat (cum ar fi mersul pe jos) practicat cu regularitate este preferabil unui efort mare, ocazional, care poate cauza scaderi severe al glicemiei (hipoglicemie).

Atentie! Efortul fizic trebuie adaptat pentru fiecare om in parte, in functie de varsta, sex, nivelul conditiei fizice și mai ales in functie de alte afectiuni asocitate, afectiuni care ar putea sa se agraveze din cauza efortului. Deci, daca suferiti si de alte boli – faceti sport in functie de recomandarile medicului dvs.

Pentru cei care efectueaza o activitate fizica intensa este nevoie de un aport suplimentar de 10-15 g de glucide la fiecare 30-40 de minute de efort, pentru evitarea hipoglicemiei.

Asa cum am mai spus anterior, multe peroane cu diabet sunt si supraponderale sau obeze. Pentru cei aflati in aceasta situatie, o conditie primordiala pentru ameliorarea starii de sanatate este scaderea in greutate, ceea ce va duce implicit la alori mai mici ale glicemiei. Avantajul este ca, asa cum am mai amintit, dieta unui diabetic este similara cu dietele pentru scaderea in greutate si de asemenea exercitiile  fizice condu la scaderi in greutate sau ajuta la mentinerea unei greutati optime.

Atentie! Pentru cei fara alte boli asociate si mai ales pentru cei care sunt si obezi, exercitiile trebuie sa fie impartite in doua: exercitii de tip cardio (alergare, bicicleta) intense, si exercitii de forta (cu greutati, gantere, cu greutatea corpului – genuflexiuni, flotari, etc). Neaparat trebuie facute ambele tipuri de exerctii si nu doar cardio, deoarece prin cele de forta se stimuleaza mentinerea/cresterea masei musculara – lucru foarte important pentru o slabire pe termen lung si benefica pentru mentinerea glicemiei. Daca faceti doar cardio – pierdeti masa musculara, si pe termen mediu/lung va veti ingrasa, si deci veti agrava si diabetul.

In concluzie, scadem in greutate si punem putina masa musculara scadem si glicemia si invers.

Vezi acum toate articolele din categoria TOTUL DESPRE DIABET

sau citeste aici Cel mai eficient si sanatos ghid de slabire

2 comentarii la „Cum tratezi diabetul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.